Vinařský slovník pro osvojení všech pojmů ve vinařské terminologii.Nevíte si s nějakým pojmem rady? Vyzkoušejte náš vinařský slovník, který obsahuje 50 pojmů. Neklademe si za cíl být kompletní, ale rádi bychom, aby definice byly přesné. Proto prosím, pokud naleznete nejakou nepřesnost, napište nám o ní.
-
Alkoholizované víno
-
je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu
-
Buketní víno
-
je víno bohaté na aromatické látky
-
Burčák
-
bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru
-
Dezertní víno
-
dolihované a přicukřené víno
-
Drsné víno
-
víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých
-
Druhák
-
vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru
-
Fádní víno
-
víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni
-
Impregnované víno
-
víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé
-
Jemné víno
-
víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí
-
Kabinetní víno
-
víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti
-
Kořeněné víno
-
je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších
-
Krátké víno
-
víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem
-
Kvasničná příchuť
-
vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají
-
Lahvové víno
-
stabilizované, neadjustované víno
-
Lehké víno
-
víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu
-
Likérové víno
-
je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné
-
Matoliny
-
jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování
-
Mdlé víno
-
víno fádní chutě a vůně
-
Mladé víno
-
je vykvašený hroznový mošt
-
Mošt
-
hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny
-
Moštové hrozny
-
hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno
-
Odrůdové víno
-
je vyrobeno z hroznů moštových odrůd
-
Ohnivé víno
-
víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína
-
Panenské víno
-
vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu
-
Perlivé víno
-
víno uměle dosycené oxidem uhličitým
-
Plné víno
-
víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu
-
Přesířené víno
-
víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2
-
Přírodní víno
-
víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru
-
Rmut
-
jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné
-
Samotok
-
vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování
-
Scelování vín
-
mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností
-
Směs vína
-
vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd
-
Stálé víno
-
víno, které ani po delší době nemění svůj charakter
-
Stolní víno
-
víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu
-
Suché víno
-
víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr
-
Sudové víno
-
neškolené víno, uchováváno v sudech
-
Školení vína
-
technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína
-
Špičková vína
-
vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin
-
Šumivé víno
-
přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi
-
Tělnaté víno
-
víno s vysokým obsahem extraktu
-
Těžké víno
-
víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem.
-
Travnaté víno
-
víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů
-
Typové víno
-
je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati
-
Vinné kvasnice
-
vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby
-
Vinný destilát
-
vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic
-
Vrtkavé víno
-
víno s nestálými buketními a chuťovými složkami
-
Vyškolené víno
-
víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování
-
Vznešené víno
-
víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín.
-
Známkové víno
-
pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín.
-
Zoxidované víno
-
víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu
|