Teplota podávání vína
Správná teplota podávaného vína je důležitým činitelem pro posouzení jeho kvality, proto by se měla dodržovat. Pokud je víno podchlazené, neuvolňuje vonné látky a víno ztrácí svůj charakter. Pokud je však podávané příliš teplé, dominuje chuť po alkoholu a víno má nevýraznou mdlou chuť.
- Bílé víno podáváme při teplotě 10 - 12 °C
- Mladé bílé víno podáváme při teplotě 7 - 10 °C
- Červené víno podáváme při teplotě 12 - 14 °C
- Růžové víno podáváme při teplotě 10 - 12 °C
- Šumivé víno podáváme při teplotě 5 - 7 °C
- Perlivé víno podáváme při teplotě 8 - 10 °C
- Likérové víno podáváme při teplotě 6 - 8 °C
Vína v lahvích skladujeme v místnosti se stálou teplotou mezi 10 - 15 °C. V místnosti by měla být tma, nanejvýš pološero. Láhve, uzavřené korkovými zátkami, se ukládají ležmo.
Vhodné víno k jídlu
Chystáte rodinnou oslavu a nevíte, jaké víno se bude hodit k Vašemu jídlu? Nechte si poradit od nás! Pro přibližný přehled jsme pro Vás připravili tuto tabulku, rádi Vám samozřejmě detailněji poradíme přímo v naší vinotéce, nebo nás můžete kontaktovat telefonicky.
shoda klasická
taky jde...
ryby, škeble, korýši | uzeniny | játra | bílé maso, drůbež | červená masa | zvěřina | sýry | dezerty | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
bílá suchá | ||||||||
bílá jemná | ||||||||
růžová suchá | ||||||||
růžová polosuchá | ||||||||
červená lehká | ||||||||
červená aromatická | ||||||||
šumivá značková | ||||||||
přírodní sladká | ||||||||
likérová |
Způsob podávání vína
V restauraci
Číšník prezentuje uzavřenou láhev tak, aby host měl možnost prohlédnout si jeho etiketu. Číšník hosta seznámí s odrůdou vína, ročníkem, oblastí a výrobcem. Odstraní kapsli a před otevřením očistí hrdlo láhve. Vytáhne korkovou zátku a čichem prověří, zda nemá víno vadu - korkovou pachuť. Hrdlo láhve opět očistí a víno nalije k ochutnání do jedné třetiny skleničky. Host se přesvědčí o kvalitě vína, v opačném případě může víno ihned vrátit. Pokud je vše v pořádku, je naléváno do dvou třetin skleničky jako první ženám. Obecným pravidlem je rozlévání stolovníkům z pravé strany. Poté číšník položí láhev na stůl a hrdlo láhve překryje textilním ubrouskem. Host si může zažádat o otevření vína dříve, než bude chutnáno. Víno rozvine buket - rozkvete. Láhev mladého červeného vína otevíráme asi dvě hodiny před podáváním.
V případě šumivého vína číšník láhev opatrně odzátkuje, zátka mu přitom musí zůstat v ruce. Sekt se rozlévá podle společenského protokolu aniž by jej host chutnal.
Doma
Z láhve odstraníme kapsli, odtrhovacím páskem a doprostřed korkové zátky zasuneme vývrtku. Korková zátka by neměla být při otevírání narušená provrtáním. Korek vytahujeme podle druhu vývrtky, buď tahem jednoramenné páky, nebo obou ramen páky. Hrdlo láhve, vnitřní i vnější část, očistíme ubrouskem a malé množství nalijeme do své skleničky. Zkontrolujeme, zda je víno v pořádku a když nemáme výhrady, rozléváme do ostatních skleniček maximálně do dvou třetin. Víno naléváme z pravé strany, končíme naléváním do své skleničky. Při nalévání by se hrdlo láhve nemělo dotknout skleničky, hrozí tak riziko naštípnutí. V závěru nalévání nadzvednutím hrdla láhve a jejím pootočením zabráníme úniku kapek vína. Předejít tomu můžeme také použitím nalévací fólie. Při nalévání vína seznámíme hosty s názvem odrůdy, ročníkem, výrobcem a dalšími poznatky, týkajícími se použité technologie, pěstování atd.
Pro správné otevření sektu nakloníme láhev pod úhlem 45°. Nejdříve odstraníme zátku, uvolníme drátěný košíček směrem proti hodinovým ručičkám. Palcem přidržujeme korkovou zátku, aby nevyletěla. Mírně točíme s láhví a pomalu uvolňujeme zátku. Při vytažení ucítíme přetlak a mírné zasyčení. Hrdlo láhve otřeme ubrouskem.
Degustace vína
Jako první chutnáme víno bílé, dále víno červené a na závěr vermuty. Suchá vína se podávají před víny sladkými, lehčí vína před silnějšími a mladší ročníky před staršími. Víno naléváme do jedné třetiny skleničky, zvolna po stěně sklenky. Pro neutralizaci chuti zakusujeme chléb, nebo kousek neutrálního sýra.
Smyslové vnímání
ZRAK - nám zprostředkuje první kontakt s vínem. Zrakem posuzujeme čistotu, čirost, jiskru a barvu vína, u sektu ještě perlení. Nemalý důraz je tedy kladen na čistotu skleniček. Ty by měly být tenkostěnné, bezbarvé, neobroušené a suché. Přednost dáváme skleničkám na stopce. Sklenku pozvedneme na úroveň očí, mírně nakloníme a vínem zatočíme, čímž prozkoumáme vzhled. Víno by mělo mít čirý vzhled s jiskrou, povoleny jsou ojedinělé jasné krystalky vinného kamene.
ČICH - po vizuálním hodnocení ke sklence vína přivoníme. Jemným mícháním vína ve skleničce docílíme uvolňování vonných látek, které patří také k velkému smyslovému zážitku. Tvarem a velikostí sklenice můžeme docílit různé varianty čichových vjemů, zjišťujeme jejich intenzitu vůně. Víno by mělo mít výraznou typickou vůni pro danou odrůdu, bez chorob a vad. Tolerovány jsou menší odchylky ve výraznosti a typičnosti. U přívlastkových vín by měla vůně být navíc výrazná a typická s ohledem na stupeň vyzrálosti, užitou technologii a také vinařskou oblast.
CHUŤ - víno se má ochutnávat po malých doušcích, poválet na jazyku a podržet chvilku v ústech. U odrůdových vín by mělo mít výraznou, harmonickou, odpovídající a typicky odrůdovou chuť. U vín přívlastkových čistou, odrůdovou a harmonickou chuť. Ve všech druzích bez nemocí a vad.